Justis vog aanvragen digitaal is het heel eenvoudig, je vult de gegevens in en rekent af en je aanvraag wordt doorgestuurd naar de dienst Justis die je aanvraag in behandeling neemt. Heb je geen strafblad dan krijg je de verklaring over het algemeen snel thuisgestuurd, heb je wel strafbare feiten gepleegd ligt het aan de functie waarvoor je solliciteert of je de verklaring zal krijgen. Ben je veroordeeld voor rijden onder invloed, dan snap je dat je als chauffeur geen VOG zult krijgen. 

Kijken in het systeem

Wanneer je op de website vog-aanvraag.info een vog aanvraag doet, zoekt Justis in het systeem of je strafbare feiten hebt gepleegd. Er kunnen ook andere diensten worden geraadpleegd voor informatie, vaak wordt er vier jaar teruggekeken. Ben je jonger dan 23 jaar dan is de terugkijktermijn maar twee jaar, maar voor speciale beroepen geldt er ook een langere tijd van terugkijken. Zat je in de vier jaar voor de aanvraag in de gevangenis dan zal er verder worden teruggekeken. 

justis vog aanvragen

Is een VOG onbeperkt geldig

Bij een vog aanvraag dien je er ook rekening mee te houden dat deze een beperkte tijd geldig is, het ministerie of de werkgever bepaald hoe oud de verklaring mag zijn. Alleen binnen de tijd van terugkijken wordt er gekeken of je strafbare feiten hebt gepleegd, pleeg je strafbaar feit daarna dan heeft deze invloed op een nieuwe aanvraag. Er zijn ook beroepen zoals een taxichauffeur waarbij je continu wordt gescreend, of een medewerker in de kinderopvang.